Voor de één is het werkplek, voor de ander zijn ‘thuis’ en voor de derde een kostenpost. In de zorgsector is het interieur een heel bijzondere opgave. 

En voor mij is het in de loop van de tijd een specialisme geworden hoe ruimte en design het gedrag van mensen beïnvloeden: Evidence Based Design. Ik ben er zelfs voor gecertificeerd door het Amerikaanse instituut EDAC. Denk hierbij aan de invloed van licht, contact met natuur en eigen regie. Dat levert iets op: bijvoorbeeld een beter dag- en nachtritme, meer beweging en betere naleving van protocollen. Het denken en ontwerpen vanuit de psychologische behoeftes van gebruikers is mijn tweede natuur. Het levert een Helende Omgeving op, een Healing Environment. Daarover, en ook over de effecten van interieur op dementie ga ik graag met je in gesprek. Lees ook de artikelen onder de tab ‘pers’ hierover.

De Klinker

Het was voor mij erg belangrijk dat bewoners niet vanuit hun kamer ineens in een kille, echo-gang stapten. De gang is dus qua sfeer helemaal onderdeel van het ontwerp, en de panelen vangen hol geluid op, waardoor ook de gang als 'thuis' aanvoelt.